tiistai 9. kesäkuuta 2009

Akko-historiaa kaupunki taynna

Perjantaina retkeilimme Akkossa. Tama kaupunki mainitaan jo Vanhassa Testamentissa. Aleksanteri Suuri valloitti sen ja sen jalkeen sita hallitsivat ainakin egyptilaiset, juutalaiset, syyrialaiset ja arabit. Ristiretkelaiset valtasivat sen v 1104, ja suurin osa nahtavyyksista on silta ajalta. Vanhaa kaupunkia ymparoivat valtavat muurit ovat sailyneet lahes taydellisesti.

Brittilaisen vallan aikana linnoitus oli vankilana. Muutamia juutalaisia vastarintaliikkeen jasenia myos hirtettiin siella. Tahan aiheeseen liittyva museo on myos olemassa, sinne emme talla kertaa ehtineet.
Templarien linnoitus ja isot paksupylvaiset hallit on kunnostettu. Linnoituksesta satamaan johtaa yli 300m pituinen tunneli joka sekin on avattu yleisolle. Lisaksi nahtavana on museoita, taidegallerioita ja tietenkin varikas tori.

Uusi nahtavyys oli n. vuosi sitten avattu museo, jossa on eri kasityolaisten tyopajoja ja kauppoja.

Hatuntekijan verstas.
Apteekki.

Varikkaita emaliastioita.
Turkkilaisten aikainen hamam on sekin kunnostettu museoksi.

Tuoksukin oli kostean homeinen kuten monessa toimivassakin hamamissa.
Tarkeimpiin kohteisiin voi ostaa yhdistetyn lipun, ja koska kaupunki on kooltaan aika pieni, kohteet ovat muutaman minuutin paassa toisistaan, ja nain ehtii samana paivana kiirehtimatta nakemaan kaiken mahdollisen.

Rantamuureilta hyppelivat pojat alas mereen kuten ennenkin. Yli 10 metrin pudotus ei nayttanyt heita hirvittavan lainkaan.

Morsiusparikin nahtiin.
Akkossa asuu seka juutalaisia etta arabeja(kristittyja ja muslimeja). Silloin talloin on pienta karhamaa eri puolien valilla, mutta yleisesti ottaen yhteiselo sujuu kai aika rauhallisissa merkeissa. Niinkuin tassa ei olisi tarpeeksi, Akkossa ja sen lahella on myos Bahai-uskonnon pyhia paikkoja.

Akko on nykyaan Unescon maailmanperinto kohde. Kaivauksia ja kunnostusta tehdaan koko ajan. Olen siella vieraillut muutama vuosi sitten, mutta paljon oli uutta katsottavaa taas.
Tietoa lisaa loytyy taalta.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Karmielissa asuessa kävin usein Akossa. Tykkään siitä vanhasta kaupungista meren äärellä,vaikka se hieman rähjäinen onkin nykyään.Nuo holvit näin puolitoista vuotta sitten, kun ne oli just avattu, mutta noita vanhanajan "kauppoja" ei silloin vielä ollut. Tuolla holvialueella pidetään yleensä oliivikeruun aikana oliivinkasvattajien vuosittainen tilaisuus.Silloin meillä oli ihan kunnon selityksetkin koko alueesta.Hienoja kuvia.

Anonyymi kirjoitti...

Luen mielenkiinnolla blogiasi. Viime vuonna maaliskuussa olimme Israelissa pääsiäisen aikaan, pääasiassa linturetkellä. Kävimme myös Accossa, mikä oli todella mielenkiintoinen paikka. Ehdimme sinne vasta illalla auringon laskun aikaan, mutta nautimme siitä kovasti. Yövyimme läheisessä Beach Hotellissa, missä oli täysi meno päällä Purim-juhlan takia. Olikin hieno ilta ja erittäin hyvä illallinen sekä ystävällisiä ihmisiä. Sitten matkamme jatkui pohjoiseen ja sitten etelään sekä lopuksi Kuolleen Meren kautta takaisin Tel Aviviin. Oli kyllä antoisa matka ja jotenkin jäin ihan Israelin koukkuun. Tulen joskus uudelleen, varinkin Galilea kiinnostaa minua.
Hyvää kesän jatkoa.
Maija