torstai 11. kesäkuuta 2009

Antiikkia

Tyokaverini ylpeili Texasista ostamallaan taskukellolla. Siita muistui mieleeni, etta onhan minullakin sellainen. Kelloni on isaltani peritty. Muistan miten jo lapsena ihailin sita. Erikoista kellossa on 24 tunnin numerotaulu. Tuntiviisari tekee vain yhden kierroksen vuorokauden aikana. Eli yllaolevassa kuvassa aika on noin 21:17. Luin kellomuseon sivuilta etta 1920-luvulla siirryttiin Suomessa 24 tunnin aikajarjestelmaan. Tama siksi etta rautatieliikenne yleistyi ja haluttiiin selvyytta aikatauluihin. Siella myos kerrotaan etta vuosikymmenen lopussa tuli myyntiin tallaisia 24 tunnin kelloja. Niiden suosio jai kuitenkin lyhyeksi, koska ihmiset eivat tottuneet tuntiviisarin erilaiseen nayttoon. En tieda onko tama kello niin vanha.
Kello pitaa vetaa kerran paivassa, ja takaosan voi avata ja koneisto nakyy sisalla aivan kuin uutena. En myoskaan tieda onko koneisto alkuperainen.

Takakuoren sisapuolella on jokin sarjanumero, merkki siita etta kello on hopeaa ja outona yksityiskohtana ylaosassa nakyy pieni kuusisakarainen tahti joka on myos juutalaisuuden symboli Daavidin tahti (ehka nakyy paremmin jos suurentaa kuvaa). Mahtaisiko kelloseppa ollut juutalainen?
Yritan nyt etsia kerailijoita tai muita asiantuntijoita kertomaan jos tietaisivat enemman valmistusvuodesta tai paikasta.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mielenkiintoinen kello, muistan että mun isoisällä oli tuontapainen...

Sirokko kirjoitti...

On kaunis kello ja hieno muisto. Kantsii ehkä kysellä tietoja sieltä kellomuseosta, tai Helsingin kelloseuralta, ne huutokauppaavatkin noita vanhoja kelloja netissä.