maanantai 29. kesäkuuta 2009

Ralli-museossa!

Vierailimme lauantaina Caesareassa Ralli-museossa. Kyseessa ei ole ralliautoilu, vaan taide. Museo sisaltaa etupaassa etela-amerikkalaista ja espanjalaista taidetta. Museon on perustanut liikemies ja taiteen keraaja Harry Recanati. Museo on edelleen yksityisessa omistuksessa ja sisaanpaasy ilmainen. Mottona on ajatus etta taide kuuluu kansalle, eika ole sopivaa peria sen nakemisesta maksua.Siella ei myoskaan ole opaslehtisia eika opettavaisia luentoja. Taiteessa ei ole mitaan "oppimista", ainoastaan nautintoa. Anti kaupallisuus menee niin pitkalle, etta museossa ei ole edes kauppaa tai kahvilaa.
Harmi etta kuvaus sisatiloissa on kielletty, joten vain ulkokuvat ovat minun ottamiani.
Taiteen lisaksi espanjalaistyylinen rakennus on nakemisen arvoinen. Toisen kerroksen parvekkeella on useita Salvador Dalin patsaita. Alakerrassa on myos pieni argeologinen osasto, joka esitteleen Caesarian sataman ja kaupungin vaiheita ja kaivauksia.

Argeologisen osaston vieressa on myos hauska englantilaisen Beryl Cookin nayttely. Hanen uhkeat naisensa saivat ainakin minut varsin hyvalle mielelle.

Ylapihalla otettiin aurinkoa.

Pari vuotta sitten avattiin toinen museorakennus jonka nimi on Espanjan muisto.Sisapiha on rakennettu Granadan Alhambran tyyliin. Pihalla on kuuluisien Cristofer Columbuksen suihkulahde, seka kuuluisien espanjan juutalaisten (Maimonides, Spinoza) patsaita. Itse rakennuksessa on 4 kerrosta, jotka ovat taynna vanhoja 1600-1700 vuosien maalauksia joissa aiheina Vanhan Testamentin tapahtumat.

Sisapihan varjossa oli mukava levahtaa ja ihailla aukiota.

Ulkona on myos Italian juutalaisille ja heita II maailmansodassa auttaneille italialaisille omistettu muistomerkki, korkea marmorinen obeliski.

Tama oli jo kolmas kerta kun vierailimme museossa, talla kertaa nayttamassa sita anopille, mutta itsellekin riitti viela uutta katsottavaa.

3 kommenttia:

Susadim kirjoitti...

Pidän tuosta ajatuksesta, ettei taiteessa ole mitään oppimista, vain nautintoa. Ja jokainenhan tekee omat tulkintansa joka tapauksessa oman elämänsä pohjalta, miksipä siis selittää puhki.

Sirokko kirjoitti...

Ajatella, jotain ilmaistakin vielä nykypäivänä ja vielä liikemiehen omistama, hienoa. Taiteen pitäisikin olla nautinto,elämys, oppimista tarvitaan sen tekemiseen, jokainen sitten tulkitsee omalla tasollaan näkemänsä. Joskus tosin olisi kiva myös tietää mikä on ollut taiteilijan ajatus.

Jael kirjoitti...

ONpa hienoa että Harry Recanatilla oli tuollaisia altruistisia ajatuksia jakaa taide-elämyksiä ilmaiseksi kaikille...:-)
En ole edes tiennyt tuon museon olemassaolosta, kiitos että laitoit tämän postauksen.Tekee ihan hurjasti nyt mieli mennä tuonne,vaikuttaa tosi hienolta!