maanantai 24. elokuuta 2009

Puuvanhus

Tama puuvanhus on tyomatkallani, vahan kissaherran kodin jalkeen. Joka vuosi jannaan talven mysrkyjen aikaan, vielako puu pysyy pystyssa. Kyseessa on ilmeisesti Ficus sycomorus, "Shikma" hepreaksi, ja suomeksi Wikipedian mukaan sykomoriviikunapuu.
Puu kasvaa luonnossa Ita-Afrikassa, esimerkiksi Sudanissa. Sen puuaines on kestavaa eika matane helposti, ja siksi silla on ollut kayttoa rakennuspuuna.

Tassa puussa on ollut kai majakin joskus. Osa tikkaista on viela jaljella. Ohikulkeva kisukin suostui poseeraamaan mittakaavaa havainnollistamaan.

Puussa on myos viikunan nakoisia hedelmia (tama kuva ei ole minun ottamani). Ne kasvavat rypaleina ihan rungosta seka paksummista oksista. Hedelmia on runsaasti, ja ne putoavat maahan jo madantyneina ja haisevat kayneelta. Koko jalkakaytava on ihan liiskainen naiden palluroiden jaljilta. Mitaan kayttoa taman puulajin viikunoilla ei tietaakseni ole.


5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

ONpa erikoisen näköinen runko! Toivottavasti tuo puuvanhus kestää vielä monet tuuliset ilmat!

Sirokko kirjoitti...

Vau mikä puu! Algeriassa olen bongannut muutamia tosi jänniä vanhoja villiviikunapuita, ei tosin taida olla tätä samaa lajia. Pysyisi nyt vielä pystyssä tulevaisuudessakin - vaikka ne liistaantuneet hedelmät ei niin kivoja olekaan, ainakaan kengänpohjissa...

BLOGitse kirjoitti...

hieno vanhus!
tuollaiset ikivanhat puut herattaa kunnioituksen tunteen...'enemman ja vahvemmin kokenut kuin mina ikina!' :)

Allu kirjoitti...

No en kyllä mielelläni olisi lähistöllä, jos on kova myrsky.

Mari kirjoitti...

Osaapas olla veikeän näköinen :) Tällaiset erikoiset, selkeästi "valtavirrasta" poikkeavat yksilöt saavat kyllä katseen houkuteltua :)