sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Yom Kippur-pyhia tulossa osa 2


Ensi maanantaina on Yom Kippur, jonka uskonnollisesta merkityksesta Yaelian jo kertoikin.
Paasto alkaa aattona (sunnuntiana) illan pimetessa, ja jatkuu noin 25 tuntia. Sina aikana ei saa syoda, juoda eika tupakoida.
Tutkimusten mukaan vain vahan yli puolet juutalaisista paastoaa. Tutuistani ei niinkaan moni. Lapset, sairaat ja raskaanaolevat naiset ovat vapautettuja paastosta.
Joinain vuosina ajoimme meren rantaan telttailemaan paaston ajaksi. Nyt se on jaanyt, kun nelivetoinen auto myytiin, ja muutenkin kai olemme tulleet enemman mukavuudenhaluisiksi.
Tavaksi on tullut, etta Yom Kippurina ei ajeta lainkaan autolla, paitsi ambulanssi ja poliisi hatatilanteessa. Kaytannossa tama tarkoittaa sita, etta polkupyorailijat ja rullaluistelijat valtaavat kadut ja moottoritietkin, ja ajelevat siella ihan miten sattuu. Tamahan ei tietenkaan ole paastopaivan tarkoitus, mutta nain on kaynyt.
Televisiokanavat sulkevat myos, jopa kaapeliyhtio sulkee melkein kaikkien ulkomaalaistenkin kanavien lahetyksen. Aikaisemmin tama aiheutti mahdottoman ryntayksen videovuokraamoihin paastoa edeltavana paivana. Jos myohastyi, vastassa oli typotyhjat hyllyt. Vanhatkin elokuvat, joita kukaan ei ollut aikoihin lainannut, kelpasivat vihdoin. Nykyaanhan saa netista imuroitua mita vaan, joten videovuokraamot eivat ole enaa niin kysyttyja. Toivottavasti joku kiihkoileva uskonnollinen ei keksi vaatia sulkea nettiyhteyttakin paaston ajaksi.
Lisaa hauskoja sarjakuvia loytyy taalta.

4 kommenttia:

pikkujutut kirjoitti...

Juuri kesalla mietimme miehen kanssa, etta mika olikaan se paiva jolloin ei autolla siella ajeltu. Nyt selvisi.
Muistan mika ihana hiljaisuus silloin kaupungilla olikaan.

Leena Lumi kirjoitti...

Anu, kiitos, että laajennat tietoisuuttani nyky-Israelin tavoista kera Jaelin. Tässäkin rivien välejä lukemalla löytyi mukavaa huumoria ja asennetta. Suomessa oli minun lapsuudessa sellaista, että Pitkäperjantiana minua ja siskoa ei päästetty edes ulos! Kotimme ei ollut erityisen uskonnollinen, ihan tavallinen koti, mutta isämme oli kyöän kauppias ja meidän piti olla esimerkkinä;-)

Jael kirjoitti...

Tykkään kauheasti yom Kipurista juuri tuon hiljaisuuden takia,että on yksi päivä ilman liikennettä.Ja kiva on katsella pyöräilijöitä. Viive vuodet olen paastonnut (paastoaminen välillä muutenkin tekee hyvää) mutten syö kauheasti sitä ennen tai jälkeen.Juon kyllä vettä,en voi olla ilman....

Johki kirjoitti...

Heheh, hyvä tuo sarjakuva - taitaa tuo paastoaminen olla maailmankolkasta huolimatta monella vähän samanlaista. Vai voiko sitä enää paastoksi sanoa, jos lihoo sen aikana? Kaipa kaikki suuret juhlat maallistuvat uskonnosta riippumatta, kuin joulu Suomessa.